Veelvoorkomende plagen

Mede door het warme klimaat en de tropische omstandigheden op Bonaire, kunnen verschillende plagen de gezondheid van planten beïnvloeden. De meest voorkomende plagen zijn:

Witte vlieg


De witte vlieg is een veelvoorkomende plaag. Deze vliegen komen veel voor in warme en vochtige klimaten. Ze voeden zich met het sap van de plant, voornamelijk aan de onderkant van de bladeren. Ze veroorzaken vergeling van de bladeren en kunnen ook virussen verspreiden.

Tijdens het voedingsproces leggen de volwassen witte vliegen ook eieren op de planten, waardoor de voortplantingscyclus begint. De larven, die bekend staan als “nymphs”, ontwikkelen zich snel tot volwassen vliegen, waardoor de populatie van witte vliegjes snel toeneemt.

Bestrijding kan door inzetting van natuurlijke vijanden en/of bestrijdingsmiddelen. Hygiëne en plantbeheer zijn essentieel om deze plaag te voorkomen: regelmatige inspectie en verwijdering van de geïnfecteerde bladeren helpt.

Bestrijdingsmiddelen die wij hebben tegen de witte vlieg: Garden & Farm en Dormant spray.

Spintmijten


Deze kleine insecten zuigen het sap uit de bladeren, wat leidt tot verkleurde, verwelkte bladeren. Spint zelf is moeilijk te zien - ze zijn vaak pas herkenbaar door de schade die ze aanrichten, omdat ze op het eerste oog niet duidelijk zichtbaar zijn. Ze schuilen meestal in de hoekjes van planten, bijvoorbeeld tussen de nerven in of tussen de stengel en het blad. Als de plaag wat groter wordt zie je op deze plekken ook kleine webjes met witte puntjes erin.

Spintmijt bestrijden kan door de volgende stappen te volgen:

Spoel uw plant helemaal af. Kijk vooral goed onder de bladeren en bij de nerven van de besmette plant, want daar zit spint vaak. Zet de plant indien mogelijk vier weken in quarantaine (de levenscyclus van de spint is vier weken). Dit voorkomt dat de spint kan verspreiden.

Gebruik een (biologisch) bestrijdingsmiddel of maak zelf een spraymix van bijvoorbeeld 1 liter koud water, 20 ml groene zeep en 10 ml spiritus. Spray regelmatig de bodem, stam, stengels en boven- en onderkant van de bladeren goed in. Het is belangrijk dit vol te houden en bij voorkeur ’s avonds te sprayen.

Bestrijdingsmiddelen die wij hebben tegen spint: Garden & Farm en Malathion.

Bladluis


Bladluizen zijn kleine insecten die zich voeden met plantensappen. Hierbij komt er speeksel van de luis in de plant terecht en dit speeksel bevat virussen. Daarnaast kunnen ze groeiachterstanden veroorzaken en kleverige stoffen (honingdauw) achterlaten, die schimmelgroei bevorderen. Bladluizen zijn met name te vinden op de punten waar de plant groeit (dus waar nieuw blad ontstaat, bij uitlopers, bloemknoppen, de toppen van nieuwe stengels en bladoksels).

Bladluizen houden niet van de sterkte geur van bijvoorbeeld bonenkruid, lavendel of bepaalde kruidenplanten. Aan te raden is deze in uw huis of tuin te plaatsen.

Bestrijding kan door inzetting van bestrijdingsmiddelen, of door zelf een spray te maken (1 liter water, 20 ml spiritus en 20 ml groene zeep), maar de plant meerdere keren met koud water afspoelen kan ook.

Bestrijdingsmiddelen die wij hebben tegen bladluis: Garden & Farm en Malathion.

Rode spin


De rode spin is een mijt die vooral in droge, hete omstandigheden voorkomt. Ze veroorzaken vlekken en vergeling op de bladeren en kunnen snel een plant beschadigen als ze niet bestreden worden. Ze slagen er namelijk in om de voedingscomponenten, die in het weefsel van het blad zitten, te absorberen.

In eerste instantie denkt men vaak dat de schade die de mijt aan de plant toebrengt gering is, maar normaal leven ze in kolonies van honderden of zelfs duizenden. Ze planten zich snel voort; in ongeveer 25 dagen kunnen de vrouwtjes 100 eieren leggen. Daarom moet populaties zo snel mogelijk worden verminderd, zodat ze niet te veel schade aan de plant veroorzaken. De eieren vallen op doordat ze bolvormig, glad en zeer glanzend zijn. In het begin zijn ze wit en ze worden donkerder naarmate ze evolueren.

Bestrijding kan door bestrijdingsmiddelen te gebruiken, maar u kunt ook zeepwater gebruiken om de gelegde eieren te doden (waardoor de voortplanting aangevallen wordt).

Bestrijdingsmiddelen die wij hebben tegen de rode spin: Garden & Farm, Malathion en Marathon.

Schimmel/meeldauw


Witte schimmel, ook bekend als echte meeldauw, is een schimmelziekte die verschillende planten en vegetatie aantast. Deze witte, donzige schimmel kan de bladeren en stengels van binnen- en buitenplanten bedekken. Witte schimmel kan zich snel verspreiden naar andere planten als het niet wordt behandeld.  Poedervormige meeldauw kan de fotosynthese voor planten bemoeilijken, waardoor ze geleidelijk verzwakken en na verloop van tijd verdorren.

Een hoge luchtvochtigheid en een lage luchtstroom zijn de belangrijkste oorzaken van witte schimmel.

Bestrijding kan door middel van neem-olie (4 theelepels:1), mondwater (1:3), of azijn (8 eetlepels:1) met 1 liter water te vermengen en de aangetaste delen te bestrijken. Ook kan er een bestrijdingsmiddel worden gebruikt.

Bestrijdingsmiddelen die wij hebben tegen meeldauw (ook bij plaag en bladvlek): Liquid systemic fungicide.

Cicaden


Cicaden zijn kleine, slanke insecten (2 a 3 mm lang), die meestal groen of bruin van kleur zijn - maar ze kunnen ook felle kleuren hebben, afhankelijk van het soort.

Cicaden komen zowel aan de onderkant als aan de bovenkant van het blad voor. Ze voeden zich met sap uit planten en kunnen schade aanrichten door het verwelken van bladeren en het verspreiden van ziektes. Bepaalde soorten cicaden kunnen virussen overbrengen, net als bepaalde bladluissoorten. Of ze kunnen via hun speeksel toxische stoffen in de plant injecteren, waardoor de bladeren bobbelig worden of scheuten kromtrekken. Ook bloemen kunnen door cicaden misvormd worden.

Als cicaden gestoord worden, springen ze op. Ze kunnen ook vliegen maar leggen geen grote afstanden af.

Waarschijnlijk heeft u ooit een schuimkopje in uw planten zien zitten. Dit zijn de nimfen van de schuimcicade Philaenus spumarius die zich omringen met het schuim en worden daarom spuugbeestjes genoemd.

Bestrijding van de cicade kan met bestrijdingsmiddelen, maar meestal is het niet nodig.

Bestrijdingsmiddelen die wij hebben tegen cicaden: Garden & Farm, Malathion en Marathon.

Wolluis


De wolluis is een klein insect (3 a 6 mm groot), dat met een soort wit poederlaagje bekleed lijkt te zijn (door de witte, wolachtige afscheiding die vrouwelijke wolluizen produceren). Ze zitten vaak op de groene of houtachtige delen van de plant. Wanneer u een soort wollige stipjes of bolletjes op uw plant ziet, is de kans groot dat deze besmet is met wolluis. Deze wollige stipjes bevatten vaak ovaalvormige eitjes. 

Wolluis is niet schadelijk voor mensen, maar op den duur kunnen ze uw plant behoorlijk verzwakken. Wolluizen zuigen namelijk aan de plantdelen, waardoor deze voedingsstoffen verliezen. Bovendien wordt fotosynthese lastiger, doordat de wolluis een wollige afscheiding en honingdauw achterlaat. Op deze honingdauw zullen na verloop van tijd schimmels groeien.

Bestrijding kan door gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen, een insectenspray, of neemolie, spiritus, azijn, afwasmiddel en zelfs gewoon met water.

Bestrijdingsmiddelen die wij hebben tegen wolluis: Garden & Farm en Marathon.

Trips


Trips zijn kleine beestjes van slechts een paar millimeter lang. Deze kleine insecten hebben vleugels waardoor zij zich snel kunnen verspreiden van plant tot plant. Doordat ze niet heel goed kunnen vliegen verspreiden ze zich niet zomaar door uw hele tuin of huis. Toch is het verstandig om de trips snel aan te pakken, aangezien zij behoorlijke schade kunnen aanbrengen aan uw planten.

Trips bevinden zich vooral op de onderkant van de bladeren en in bloemknoppen. Ze zuigen de voeding uit de bladeren, waardoor er bruine vlekken op de bladeren ontstaan.

De trips laten uitwerpselen achter die eruit zien als kleine zwarte puntjes. Daarnaast kan u bij een trips plaag kleine witte stipjes zien bewegen over de bladeren. Dit zijn de larven van de trips.

Bestrijding kan door uw plant goed af te spoelen, met water en groene zeep te behandelen (zodat alle trips en larven verdwenen zijn), maar we hebben ook goede bestrijdingsmiddelen in de winkel. 

Bestrijdingsmiddelen die wij hebben tegen trips: Garden & Farm, Malathion en Marathon.

Bladmineerder


Bladmineerders zijn verschillende soorten insecten waarvan de larven het mesofyl van bladeren eten. De gangen kunnen wit of gelig tot bruin van kleur zijn, en de patronen divers van vorm, van een vlek tot een ingewikkeld gangenstelsel. Vanwege de gelijkenis met het mijnen van delfstoffen, worden de gangen mijnen genoemd, waar de bladmineerder zijn naam aan te danken heeft. Bladmineerders bestaan uit verschillende soorten, namelijk vliegen, vlinders, kevers en zaagwespen.

De bladmineerders verschillen in de plantensoorten die ze aantasten en het patroon van de gangen die ze graven (lineair, circulair of onregelmatig). Planten met vleziger bladeren zijn over het algemeen gevoeliger voor aantasting door bladmineerders dan planten met dunne bladeren. Een lichte plaag zal de plant niet veel schade toebrengen. Bij een grotere plaag moet ingegrepen worden.

Bestrijdingsmiddelen die wij hebben zijn: Garden & Farm en Marathon.